Sanering Nepromaterrein Arnhem | Boek

Sanering Nepromaterrein Arnhem | Boek

Onverklaarbare hoofdpijnklachten, prikkende ogen en slechte nachtrust bij bewoners van de Arnhemse Burgemeesterswijk bracht één van de ernstigste bodemverontreinigingen in Nederland aan het licht. Samen met TAUW, in opdracht van de Gemeente Arnhem, schreef ik een boek over de sanering van het voormalig Neproma-terrein.

Wat was de opdracht?

De bodemsanering van het voormalig Nepromaterrein in Arnhem werd dit jaar na 30 jaar eindelijk afgerond. Reden voor de gemeente Arnhem om samen met bewoners, beleidsmakers, ingenieurs en technici terug te kijken op één van de meest schokkende ontdekkingen van de jaren ’90. Wat begon met gezondheidsklachten van bewoners leidde tot de ontdekking van tienduizenden kilo’s giftige stoffen in de bodem en het grondwater, achtergelaten door de voormalige schoonmaakfabriek. Wat waren de gevaren? Hoe was de beleving in die beginperiode? En hoe is deze verontreiniging uiteindelijk gesaneerd? Al deze invalshoeken moesten samenkomen in een boek over de sanering.

Wat kon ik betekenen?

Door mijn grondige gebrek aan technische kennis benaderde ik de verontreiniging als een leek. Als een burger die bang zou zijn, maar ook nieuwsgierig naar hoe het probleem werd opgelost. Dat leidde tot persoonlijke interviews met betrokkenen en laagdrempelige ervaringsverhalen. Van buurtbewoners die met schepjes en emmers de verontreiniging ontdekten, tot ontwikkelaars die het gebied een nieuwe identiteit geven. En van bodemspecialisten die verbijsterd waren door de omvang tot zorgverleners van de GGD die zich zorgen maakten om de gevolgen. Dit bracht ik met Renate van Dijk van TAUW samen tot een naslagwerk dat zowel inhoudelijk sterk is als lekker leesbaar.

Wat leverde het op?

Met de persoonlijke interviews, mooie oude foto’s en de technische kennis van Renate werd een complexe saneringsoperatie begrijpelijk voor een groot publiek. En een bijzonder document van een tijdperk. Het was dan ook goed om te horen dat het boekje enthousiast werd ontvangen. Hieronder vind je wat impressies.


Ook techniek toegankelijk maken?

Wil je voorkomen dat jij je boek, website, blog of whitepaper volschrijft met jargon en ingewikkeld taalgebruik? Ik help je als tekstschrijver graag met het toegankelijk maken van een technisch verhaal. Zo breng jij je boodschap beter over en worden je teksten nog leuk om te lezen ook. Weten wat ik voor je kan betekenen? Neem vooral even contact op!

Over de auteur

Luuk Talens administrator

Luuk Talens schrijft.