Zonnepark Bathmen: eerste stap naar ‘duurzaamste dorp’ Bathmen? | Interview

Zonnepark Bathmen: eerste stap naar ‘duurzaamste dorp’ Bathmen? | Interview

Bathmen als duurzaamste dorp van Nederland, is dat een serieuze mogelijkheid? Als het aan Erik Brilman ligt wel. Een interview met de ondernemer over zijn zonnepark.


Brilmans zonnepark, een stap naar ‘duurzaamste dorp’ Bathmen

Deventer – Het is niet veel meer dan een oneindige verzameling gras. Een weiland ter grootte van 32 voetbalvelden, ingeklemd tussen het spoor richting Holten en een sloot. Toch ziet Erik Brilman iets anders als hij naar zijn stuk grond kijkt. Hij ziet een zonnepark van 41.000 zonnepanelen, dat in 2021 heel Bathmen, en een deel van Deventer, van stroom moet voorzien.

“Kijk, hier komt een veld en hier. De panelen komen op zeventig centimeter hoogte, zodat schapen er onderdoor kunnen lopen om het gras te begrazen’’, zegt Brilman, wijzend op een plattegrond. Het zonnepark genereert elektriciteit voor zo’n 3500 huishoudens. Bathmen heeft er ongeveer 2300, dus de rest kunnen we in Colmschate afzetten.’’

Als alles goed gaat is de vergunning in maart 2020 binnen en zorgt deze creatieve ondernemer uit Bathmen voor het eerste zonnepark in onze gemeente. En het lijkt het eerste grote initiatief in en rond Bathmen.

Duurzame daken

“In 2015 werd ik benaderd om lid te worden van een lokale energiecoöperatie, Noaber-Energie, met als doel om Bathmen volledig duurzaam te maken met behulp van dorpsbewoners en boeren. Dat vond ik mooi om twee redenen: allereerst vanwege de duurzaamheid, maar ook omdat het de band tussen burger en boer versterkte. Dat vind ik ontzettend belangrijk.’’

“Iedereen is geïnteresseerd, soms kritisch of sceptisch, maar altijd bereid om mee te denken. Ik kan daar best een beetje emotioneel van worden.”

Het eerste idee was om daken van boerenbedrijven in het buitengebied beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. “Burgers konden dan panelen op de daken kopen en de energie afnemen. Het plan werkt prima,  inmiddels werken we al aan het derde dak, maar dit is niet voldoende om heel Bathmen van stroom te voorzien. Wanneer we namelijk alle geschikte daken in het buitengebied én in het dorp zouden gebruiken, kunnen we ongeveer slechts 15 procent van de Bathmenaren stroom bieden. En omdat de meesten niet zitten te wachten op een windmolen moesten we iets anders verzinnen.’’

Ondernemingsdrift

Dat andere idee is het zonnepark De Bathmense Landen. Tienduizenden zonnepanelen op enorme lap grond, met kleine poeltjes, natuur en ruimte voor schapen. Een enorm plan, dat meestal garant staat voor eeuwige discussies over landschapsvervuiling, specialistische vergunningsaanvragen en moeizame financieringen. Niet iets waar je als leek zo maar instapt. Behalve als je Erik en Jolanda Brilman heet dan.

Het ondernemersduo is niet bang voor een uitdaging. Nadat ze in 2003 rigoureus stopten als rundveehouders, bouwden ze hun boerderij om tot een plek voor varkens, verhuur van verreikers, minikranen, hoogwerkers, limousines, een caravanstalling en een plek voor verhuur van opslag- en werkplaatsen. “Ja, we houden best van uitdagingen’’, zegt Erik Brilman, met gevoel voor understatement.

Jolanda en Erik Brilman streven naar een duurzaam Bathmen.

Veel steun

Op dit moment lijkt alles op schema te liggen voor realisatie. “Het project vraagt veel overleg, maar het is ongelofelijk om te zien hoeveel steun ons plan krijgt. Van de gemeente,  provincie,  Coöperatie Noaber-Energie,  maar vooral ook van de gemeenschap hier. Iedereen is geïnteresseerd, soms kritisch of sceptisch, maar altijd bereid om mee te denken. Daardoor is het in een kleine 3 jaar al zover gekomen. Ik kan daar best een beetje emotioneel van worden.’’

In de zomer van 2020 krijgt Brilman te horen of hij een SDE-subsidie krijgt (Stimulering Duurzame Energieproducten). Dit vormt de basis voor eventuele financieringsaanvragen. “Dan kunnen we in gesprek met banken en investeerders. Maar ik verwacht dat het zeker gaat lukken.’’

Duurzaam Bathmen

Mocht dat inderdaad zo zijn, dan ligt in 2021 een blauwzwarte innovatieve energiecentrale tussen de Sallandse weilanden. Naast bedekte boerderijdaken. Daardoor kunnen Bathmenaren en veel Deventenaren gebruikmaken van lokale groene stroom. Maar daarmee is de duurzame golf in Bathmen nog niet voorbij. Er wordt namelijk ook  gewerkt aan een ‘ring van biogas’. “Vijf boerenbedrijven uit naastgelegen buurtschap Oxe gaan hun mest verwerken tot biogas. Op dit moment wordt nagedacht over de aanleg van een gasleiding, rondom Bathmen. Zo zouden mogelijk huishoudens en bedrijven in Deventer en Bathmen gebruik kunnen maken van biologisch gas van alle boerderijen uit de omgeving”, aldus Brilman.

Langzaam lijkt het ‘duurzaamste dorp’ Bathmen vorm te krijgen. Wellicht dat ze de rest van de gemeente Deventer kunnen inspireren. Zou klimaatneutraal Deventer in 2030 dan toch haalbaar kunnen zijn? 

Dit artikel werd gepubliceerd namens Deventer Marketing. 


Interviews schrijven voor jouw bedrijf of organisatie?

Ben jij op zoek naar een tekstschrijver en journalist voor geschreven interviews? Ik voorzie jouw organisatie graag van persoonlijke, inspirerende of hilarische interviews met medewerkers, klanten, stadsgenoten of andere belangrijke mensen. Wil je weten wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Bel, mail, app of stuur een bericht en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Eerst nog even meer weten? Lees dan meer over mijn interviews.

Over de auteur

Luuk Talens administrator

Luuk Talens schrijft.