Heerlijkheid Linde leidt de weg naar duurzame landbouw

Heerlijkheid Linde leidt de weg naar duurzame landbouw

Sanne en Christian Klein Koerkamp extensiveerden hun intensieve melkveehouderij in Lettele en openden Stadsboerderij Heerlijkheid Linde in Schalkhaar. Hier boeren ze met oog voor mens én natuur en brengen ze stad en platteland samen. ‘We hadden nooit kunnen voorzien dat er zoveel behoefte aan was.

Strop

Het was zo’n 7 jaar geleden dat Sanne en Christian Klein Koerkamp donkere wolken zagen samenpakken aan de horizon. De opbrengsten daalden, wetgeving werd strenger en groeiende milieuproblemen dreigden hun bedrijfsvoering te raken. Hun intensieve melkveehouderij liep tegen zijn grenzen. ‘We zaten klem in een strop van de bank en de markt’, zegt Christian. ‘We zouden steeds meer moeten produceren en meer dieren moeten houden om rond te komen, maar daar zagen we geen toekomst in. We wilden niet meer produceren voor de wereldmarkt, maar een toekomstbestendige boerderij creëren, waarin we vrij konden ondernemen. Toen hebben we het roer behoorlijk omgegooid.’

Heerlijkheid Linde

Het stel sloeg de handen ineen met Stichting IJssellandschap en bemachtigde een stuk land aan de rand van Deventer, naast de Vijfhoek. En na zware jaren van financieringsaanvragen, plannen en vergunningsprocedures openden ze dit voorjaar op deze plek hun nieuwe concept: Stadsboerderij Heerlijkheid Linde. ‘Een biologisch melkveebedrijf, dat de natuur versterkt en aandacht heeft voor mens, dier en milieu’, zegt Sanne. ‘Maar vooral een plek die producent en consument dichter bij elkaar brengt. Door te zorgen dat hier van alles te beleven is en door onze producten, en die van boeren uit de buurt, zoveel mogelijk aan de bewoners van Deventer en de omliggende dorpen te verkopen. Zo houden we de keten korter en duurzamer.’

Geslaagd

Hun missie slaagde in het eerste half jaar. De gloednieuwe boerderijwinkel ligt vol met eigen producten en producten uit de regio. Vlees en zuivel van eigen koeien, Kefir van de Melkbrouwerij verderop en koekjes van een biologische zorgbakkerij uit Boskamp. ‘Daarnaast gaan we in de toekomst samenwerken met bijvoorbeeld Tuinderij Haverkamp voor groente en fruit. We luisteren goed naar wat klanten willen en vinden daar een oplossing voor.’

Buiten sjokt een koe die zich prima thuis lijkt te voelen in haar nieuwe open stal, waar ze het hele jaar vrij kan rondlopen. Het terras is nu leeg, maar zat in de zomermaanden vol met honderden bezoekers per dag. En in de omgeving ontstaat allerlei nieuwe, rijke natuur. ‘We legden een kikkerpoel aan, plantten een lindelaan en laten onze koeien weiden in de kruidenrijke weilanden. Inmiddels hebben we ook al kilometers heggen geplant, die goed zijn voor vogels en kleine zoogdieren. We brengen samen met Stichting IJssellandschap het hele gebied (65 hectare) zo veel mogelijk terug in natuurlijke staat.’

Enthousiasme

Hun vernieuwende concept bleef in de eerste maanden niet onopgemerkt. Wat heet, de ondernemers werden overspoeld door alle interesse. ‘De eerste maanden waren echt boven verwachting. We krijgen veel positieve reacties en hadden in de zomer tot wel duizend bezoekers per dag. Er kwamen mensen uit de buurt, fietsers en wandelaars en zelfs toeristen die ons al wisten te vinden,’ zegt Sanne. Hoe dat kan? ‘Ik denk vooral omdat mensen zich hier relaxt voelen. Lekker een ijsje eten middenin de natuur, terwijl een koe naast je staat te herkauwen. Dat werkt therapeutisch. Daarnaast merken we dat de behoefte aan eerlijke, lokale producten groter is dan we dachten. We hadden nooit kunnen voorzien dat er zoveel behoefte aan was.’

Groei

De stadsboeren hebben door de positieve respons veel vertrouwen in hun biologische avontuur. ‘We hebben nu de basis van koeien, winkel en ijs op orde en willen ons concept de komende jaren verder uitbouwen’, zegt Christian. Dochter Ruby stelt een midgetgolfbaan voor. Sanne denkt echter meer aan maatschappelijke functies. ‘Ik zou het mooi vinden om zorgplekken te bieden of meer te doen met educatie. Door kinderen hier tussen het groen en de dieren te leren waar voedsel vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Door ze aardbeien te laten plukken en daar ter plekke ijs van te maken bijvoorbeeld. Zo willen we de verbinding tussen boer en burger en stad en land verder versterken en laten zien dat deze duurzame manier van boeren ook echt succesvol kan zijn.’


Dit artikel werd gepubliceerd in november 2022 in opdracht van Deventer Marketing.

Over de auteur

Luuk Talens administrator

Luuk Talens schrijft.