De beste koffie van Deventer

Tientallen koffiebarretjes in Deventer zeggen ‘echt goede’ koffie te serveren. Ik zocht samen met een professionele barrista uit wie er gelijk heeft en wie niet. Voor je in Deventer koffie gaat drinken, lees eerst dit even…

Reportage

Koffietest Deventer

De beste koffie drink je volgens De Stentor bij Coffee Together in de Spijkerboorsteeg. 

Het aantal bars dat pretendeert ‘echt goede koffie’ te serveren groeit. De Stentor neemt de proef op de som en onderzoekt waar je de beste koffie krijgt. Wij bestellen bij zes koffiebars in Deventer twee cappuccino’s en twee espresso’s. Espresso’s omdat daar de smaak van de koffie het belangrijkst is en dit bovendien nauw luistert. Cappuccino’s omdat dit het populairste drankje is en de creatieve geest van de koffiemaker daar goed mee kan worden beoordeeld.

Uw verslaggever vindt koffie een goed begin van de dag. Hij drinkt voornamelijk veredeld slootwater uit kantoorautomaten en weet niet wat een Latte Macchiato is. Bij de koffietest is zijn mening dan ook totaal onbelangrijk. De beoordelingen zijn op basis van de bevindingen van professioneel Barrista Niels te Vaanhold.

DE TEST

Starbucks
Bestelling: 2 cappuccino’s, 2 espresso’s.
Kosten: €11.40

Het Amerikaanse Starbucks landde ruim een jaar geleden op het Deventer station. Een uitvalsbasis voor creatieve hippe jongeren die met hun iPhone een foto van hun Starbucksbeker (voorzien van naam!) maken , er een vintagefilter overheen gooien, om hem vervolgens op hun Instagram te zetten. Niels te Vaanhold schudt meewarig zijn hoofd wanneer de twee gigantische cappuccino’s en espresso’s worden geserveerd. ,,Geen lepeltje, geen schoteltje, geen koekje. De smaak van de espresso is vlak en het is ongeveer een halve liter cappuccino. Dat is te veel. Maar ja, het is Amerikaans hè. Groot, groter, grootst.’’ Ook de temperatuur is verkeerd, zegt Te Vaanhold. ,,De cappuccino is te heet. Het moet direct op te drinken zijn. Hier brand ik mijn lippen.’’ De barista is duidelijk. ,,De McDonalds van de koffie. Prima om even wat te drinken, maar voor koffieliefhebbers is het niet wat. Bovendien is het duur voor wat je krijgt.’’ Het meisje achter de machine redde de eer door wel een mooi hartje in het melkschuim te krijgen. Eindcijfer: 6.

Bagels and Beans
Bestelling: 2 cappuccino’s, 2 espresso’s.
Kosten: €9,20

,,Heb je nou mijn prachtige hartje verpest? Nu heb ik een gebroken hart’’, zegt de serveerster als de verslaggever rigoureus zijn lepel in de cappuccino duwt om de dikte van het schuim te meten. ,,Ik zou worden afgemaakt voor zo’n opmerking’’, zegt Te Vaanhold. ,,Maar het betekent wel dat ze staat voor haar product. Dat is positief.’’ De Twent wordt hier vrolijk van. Bij het binnenkomen viel hem het koffiezetapparaat al op. ,,Een hele goede. Die kost je zo 15.000 euro.’’ Een hele prestatie om daar nog slechte koffie mee te zetten. Dat doen ze dan ook niet bij Bagels and Beans. ,,De cappuccino is wel erg heet, maar verder goed. De schuimlaag moet ongeveer een centimeter dik zijn.’’ Hij duwt het schuim aan de kant met zijn lepel. ,, Dat is het. Het schuim sluit zich ook weer. De textuur is dus goed dik.’’  Ook de espresso kan zijn goedkeuring wegdragen. ,,Mooie olieachtige espresso met een krachtige smaak. Voorzien van een glaasje water, een schoteltje en een koekje.’’ Eindcijfer: 7,5

Dolce
Bestelling: 2 cappuccino’s, 2 espresso’s.
Kosten: €8,60.

Dolce is één van de nieuwkomers in de Grote Overstraat. De huiskamerachtige ‘espressobar’ zit aardig vol. ,,Goed apparaat. Een Kees van der Westen. Dat is topkwaliteit’’, ziet Te Vaanhold. Onze bestelling wordt gepresenteerd zoals het hoort. Een bitterkoekje erbij, een keurig klein kopje espresso (wenselijke hoeveelheid ligt tussen de 25 en 35 ml) en een mooi formaat cappuccino. ,,De temperatuur is perfect’’, zegt de keurmeester. ,,Het melkschuim heeft een goede textuur, de smaak van de espresso is gewoon goed.’’ De eigenaresse ziet de blocnote. ,,Ik heb één van jullie te veel schuim gegeven’’, zegt ze enigszins beschaamd. Dat klopt, in het kopje van de verslaggever ligt nog een laag schuim nadat de cappuccino al op is. ,,Maar de smaak is goed. Het melkschuim was ook mooi zoet. Dat hoeft niet iedereen lekker te vinden, maar het betekent wel dat het goede melk is.’’ Een minpuntje is dat er geen figuurtje in het schuim is gemaakt, maar dat vergt veel oefening. Dolce is pas net begonnen, dus het zij ze vergeven. Bovendien de goedkoopste uit de test.  Eindcijfer: 7,8.

 

De Bonte Klipper
Bestelling: 2 cappuccino’s, 2 espresso’s
Kosten: €5. We kregen de espresso’s cadeau. Anders ongeveer €9.

Eigenaar Edward Robinson landde met zijn De Bonte Klipper al in 1976 in Deventer. Hij is koffiegek. Tientallen soorten koffie sieren de winkel. Achterin kan er ook koffie gedronken worden. We zijn de enigen. ,,Ik wil graag het verhaal achter een kop koffie vertellen’’, zegt de eigenaar. Dat blijkt ook. Al gauw zijn Te Vaanhold en Robinson in een voor de verslaggever te technisch gesprek verzeild geraakt. Toch is de Twentse koffieproever kritisch. ,,Eén van de cappuccino’s had te weinig schuim en zat de kop niet vol genoeg. Ook was de smaak wat bitter.’’ De verslaggever vindt de espresso ‘gewoon lekker’. Te Vaanhold  duwt zijn lepel drie keer door de bovenlaag van zijn espresso. ,,De olielaag is te dun. De laag herstelt zich niet van het roeren. De smaak is vlak. Het is niet onsmakelijk, maar niet echt spannend. Jammer dat we er niks bij geserveerd krijgen.’’ Eindcijfer: 6,5.

Coffee Together
Bestelling: kop thee (verslaggever), 3 espresso’s en een cappuccino
Kosten: 0 euro. Normaal gesproken rond de 11 euro. Wij zijn niet omkoopbaar. Dit cadeau speelde geen rol in de beoordeling.

Coffee Together in de Spijkerboorsteeg is een moderne zaak. Onze bestelling werd stijlvol gepresenteerd. De thee wordt op een minipallet gezet en de koffie wordt voorzien van koekjes en chocola. ,,Bovendien heeft hij een schort om’’, dat geeft uitstraling. De zaak ademt koffie. Te Vaanhold roert weer door zijn cappuccino. ,,De melkschuimlaag is uitstekend. Een mooie stevige textuur en precies de goede dikte.’’ Dan de espresso. ,,Mooie dikke olielaag. Goede stevige smaak. Behoorlijk bitter en stevig. Dit is erg goed.’’ Wanneer eigenaar Ton van Bussel ontdekt dat we een proef aan het houden zijn, verrast hij ons met twee extra kopjes espresso. Net nu de verslaggever geen koffie meer kan zien. ,,Deze heeft minder lang doorgelopen en is daardoor wat zuurder en fruitiger’’, zegt hij enthousiast. ,,Heel erg lekker’’, concludeert Te Vaanhold. ,,Uitstekende zaak. De beste tot nu toe’’ Eindcijfer: 9.

Kaldi
Bestelling: 2 cappuccino’s en 2 espresso’s.
Kosten: €9

Wie Deventer zegt, zegt de Brink. Zit je aan de Brink met je koffiezaak, dan kent iedereen het.  Zo ook  Kaldi. De koffiespeciaalzaak op de hoek van de Brink en de Spijkerboorsteeg hoeft over klandizie niet te klagen. Over zelfvertrouwen ook niet. ‘De beste koffie van Deventer’ staat op het schoteltje. ,,Zowel de espresso als de cappuccino is gewoon goed. Goede hoeveelheden en temperaturen. Geen figuurtjes in het schuim helaas.’’ De presentatie is degelijk. ,,Suiker, kopje en schotel, een lepeltje en een glaasje water. Prima. Het totaalplaatje is echter niet heel erg bijzonder. Het is goed, zonder twijfel, maar heeft ook weinig extra’s.’’ Eindcijfer: 7,2.

Dit artikel werd gepubliceerd in Dagblad De Stentor.