De oerkracht van bomen

“Nederlandse tuinen zijn veredelde doodskisten”. Tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing gaat er graag met gestrekt been in. Zijn medicijn: bomen. En daar kan hij uren over vertellen. Deed-ie ook. Ik maakte een reportage voor het magazine Klasse!.

Reportage

De oerkracht van bomen

De ideale tuin is een romantisch rustpunt in je leven waar je de schoonheid van de natuur om je heen hebt. Maar hoe creëer je die? Tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing neemt ons mee naar boomkwekerij Ebben in Cuijk, waar de bomen je tuin karakter geven.

“Kijk nou. Die tuin, die tuin, die tuin. Allemaal ‘plastic’ planten’’, zegt Nico Wissing als we van zijn woonplaats Megchelen naar Cuijk rijden. Hij bedoelt niet letterlijk plastic, maar gelikt, saai, karakterloos groen. Het moge duidelijk zijn, Nico Wissing heeft weinig op met het huidige tuininrichting in Nederland. “Het is veel eenheidsworst. Dakplatanen, bolboompjes, mensen lopen de tuincentra in en wijzen maar wat aan. De tuinen in Nederland zijn verworden tot doodskisten. Twee houten schuttingen met kunstgras of tegels op de grond. Er hoeft alleen nog een dekseltje op.  De natuur kan zo mooi zijn. Ik zie graag een tuin met stijl en klasse, die tegelijkertijd diversiteit van leven en duurzaamheid in zich heeft.’’

Dat ontwerpt de Achterhoeker met zijn bedrijf Greenm2 in Doetinchem, samen met Eric Ticheloven. Tegelijkertijd ontwikkelt hij landelijk duurzame tuinconcepten met NL Greenlabel dat hij samen met Lodewijk Hoekstra (bekend als de tuinman van RTL-programma Eigen Huis & Tuin) oprichtte. Als Nico Wissing Tuinen ontwerpt hij wereldwijd de meest exclusieve buitenruimtes, schreef hij verschillende boeken, geeft hij presentaties en won hij in 2010 de ‘Gold Medal Best Design’ bij de Gardening World Cup in Nagasaki, Japan.

De waarde van bomen

Eén ding zal je vrijwel altijd terugvinden in de ontwerpen van Wissing: een boom. Het liefst vrijstaand, met veel omliggende ruimte. De boom past zich dan aan, aan zijn omgeving. “Als ik 300 jaar zou kunnen worden, zou ik alle soorten bomen zaaien’’, zegt hij.  “Bomen spelen een belangrijke rol in ons leven. Het zijn levende organismen die fijnstof uit de lucht halen, zuurstof geven,  goed zijn voor de fauna, een rustgevend effect hebben op mensen, ze stimuleren de creativiteit en bevorderen genezingsprocessen.’’

Maar een boom kan ook een diepere betekenis krijgen. “Een boom overleeft jou bijna altijd. Dit symbool van leven is mooi om achter te laten. Ik heb voor allerlei belangrijke gebeurtenissen een boom geplant in de tuin. De geboorte van mijn kinderen, mijn huwelijk en bij de overlijdens van naasten. Zo krijgen ze een emotionele lading. Mooie auto’s en huizen verdwijnen, bomen niet. Daarom is het belangrijk dat hij goed staat.”

Hoe ver mensen gaan om de juiste boom te vinden, blijkt uit een anekdote van Nico Wissing. “Het is wel eens voorgekomen dat er een zware oude boom moest worden overgevlogen van Frankrijk naar een Londens dakterras. Ga maar na hoeveel waarde die boom had voor mensen.’’ (…)

Lees het volledige artikel hier.