Gebrouilleerde Buffoons nemen Terwolde mee naar sixties

VEERTIG JAAR GELEDEN TRADEN THE BUFFOONS DOOR HEEL EUROPA OP. DE TOPTIJD VAN DE CLOSE HARMONYMUZIEK GING VOORBIJ, DE BAND KREEG ONDERLING RUZIE. TERWOLDE BLEEF THE BUFFOONS ECHTER TROUW. ELK JAAR VULLEN ZE BRASSERIE KRIEBELZ. ,,MAAR ER WORDEN GEEN SLIPJES MEER GEGOOID. NU ZIJN HET TWEEPERSOONSTENTEN.”

DOOR LUUK TALENS

Terwolde – Marjan (46) en Henk Groters (63) komen even gedag zeggen tegen de bandleden van The Buffoons. ,,We zijn groot fan’’, vertelt Marjan. ,,We gaan naar elk optreden. We hebben ze vijf jaar geleden hier voor het eerst zien spelen en waren meteen verkocht.’’ Voor de Diepenveense keurslager Gert Harmsen (65) zijn het oude tijden die herleven. ,,Ik kocht hun plaatjes nog vroeger. Toen ik hoorde dat ze hier kwamen optreden, wilde ik toch een kijkje nemen. En het is erg gezellig.’’ Zo’n tweehonderd toeschouwers, grotendeels 55-plussers, schuifelen over de dansvloer in brasserie Kriebelz in Terwolde. Anderen eten en drinken en keren even terug naar de tijd dat ze nog jong waren. Vierstemmige close harmonymuziek vult de zaal.

De Enschedese Buffoons veroverden eind jaren zestig en begin jaren zeventig ons land met Top 40-hits als Tomorrow is another day, My girl Donna en It’s the end. Eind jaren zeventig liep het stuk, in 1990 begon het alweer te jeuken en kwam de band weer bij elkaar. 22 jaar later staan ze voor het vijfde jaar op rij in Kriebelz en spelen ze hun oude hits, maar ook Beach Boys en Queen. De sterren die ze waren, zijn het niet meer. ,,Er worden geen slipjes meer gegooid, inmiddels zijn het tweepersoons tenten’’, grapt drummer Koos Wiekenkamp. Ook is de groep flink getransformeerd. Wiekenkamp is de enige die ooit bij de ‘echte’ Buffoons speelde. Oprichters Ely en Gerard van Tongeren zijn inmiddels uit beeld. Bassist Bob Luiten is vervangen door de oude bassist van Teach-in, John Gaasbeek. De leadzanger is de jonge Duitse Gunnar Meenken. Het uiteenvallen gebeurde niet vriendschappelijk. ,,Op internet staat zelfs dat The Buffoons niet meer optreden, maar dat is niet waar’’, vertelt Wiekenkamp. ,,Dat is een nepsite, opgericht door Ely van Tongeren.”