Reportage horecateam Politie Deventer

Ik zie ze wel eens lopen tijdens het uitgaan op de Brink, de mannen in geel. Vaak dacht ik: ‘Lopen die nou de hele avond achter dronken gasten aan te vangen?’ Ik kreeg de kans om een nachtje mee te draaien met het horecateam van Politie Deventer. En nee, dat doen ze niet de hele avond. 

Reportage

‘Wees blij, we vergeven je de ordeverstoring’

DeventerEen doffe dreun klinkt. Stoelen en tafels vallen om op het terras van St Tropez. Er klinkt geschreeuw en agent Dennis van Someren heeft de man in een houdgreep. Samen met een collega boeit hij de razende man.

,,Vieze kankerlijers! Wat kijk je nou? Ik krijg jou nog wel jongen kankerjong’’, schreeuwt de verdachte. Hij spuugt naar Van Someren. Hij wordt afgevoerd. Even daarvoor zou hij de eigenaar van Brink 20 hebben bedreigd. Hij leek kalm. ,,Zo zie je maar. Het kan in een split second gebeuren’’, zegt Van Someren.

Het horecateam van de politie IJsselland geeft deze zondagnacht een kijkje in de keuken. Ze zijn trots. Het aantal incidenten daalt al jaren op rij dankzij de nieuwe aanpak. De strekking: intensief contact met portiers, herkenbaarheid en direct ingrijpen vóór het uit de hand loopt. De agenten worden geregeld aangesproken bij hun voornaam. Het lijkt ze niet te deren.

De worsteling is het eerste uitgaansgeweld dat we tegenkomen. Het is twee uur. Even hiervoor fietste het team de binnenstad door op zoek naar drie straatrovers. Ze hadden even daarvoor een jongen onder bedreiging van een wapen beroofd voor coffeeshop Bull’s. De zoektocht levert weinig op.

,,Voor een zakje coke pakken we hem niet op. Een gebruikershoeveelheid gedogen we. We willen wel weten van wie hij het heeft’’

Bij de horeca is het rustig. De bezoekers van XXLerator op Bussloo laten de stad voor wat het is. ,,Dat is mooi. Daar zitten veel drugsgebruikers en die kunnen heel vervelend worden.’’  Dan klinkt er een oproep. ,,Harddrugs in Brink 20.’’

Een jonge jongen staat met de portier te wachten. Hij heeft een enveloppe cocaïne, een snuifbuisje, een versnijder en een spiegeltje. ,,Hier pakken we hem niet voor op. Een gebruikershoeveelheid gedogen we. We willen wel weten van wie hij het heeft’’, zegt Van Someren. Van een Turkse jongen met een opgeschoren kapsel en een blauwe polo. ,,Daar kunnen we niks mee.’’

Hij moet weg van de Brink. Als hij na een half uur nog steeds rondloopt rond Brink 20 en bij een opstootje betrokken raakt zijn de agenten minder vriendelijk. De jongen sjokt klagend richting Keizerstraat.

De meldingen volgen elkaar snel op. Een akkefietje in een studentenhuis in de Sandrasteeg, mishandeling van een barman van de Boemel, er vliegt een fiets door de lucht en er is wat onrust bij Dönerix.

,,Dit meen je toch niet?’’, klaagt een jongen die een opstootje veroorzaakt bij Dönerix als hij een boete krijgt voor openbaar alcoholgebruik. ,,Wees blij, we vergeven je de ordeverstoring’’, zegt Van Someren. Is-ie niet. Verderop tiert de student verder en moet hij in bedwang worden gehouden door zijn vrienden.

Toch zijn de agenten tevreden. ,,We hebben de angel eruit gehaald. Nu heeft hij alleen een boete, maar als we het hadden laten gaan had het een vechtpartij tussen twee groepen kunnen worden. Dan wordt het gevaarlijk. Dit is precies wat we willen. Proactief handelen.’’

Als de vogels beginnen te fluiten loopt het plein leeg. Terug op het bureau gaat het over de nacht. Een gemiddelde zaterdagavond. Het team is tevreden. Op de achtergrond zingt Conchita Wurst haar ‘Rise like a Phoenix’. ,,Nederland tweede? Netjes.’’