Tussen de sloppenwijken en de superblocks

Hoe zorg je voor fatsoenlijke leefomstandigheden in een alsmaar groeiende metropool? Prof. dr. ing. Bambang Hari Wibisono van de Universiteit van Yogjakarta vertelde over urbanisatie in Indonesië, de stedenbouwkundige uitdagingen en de problemen die ontstaan. Ik schreef een verslag van de avond bij Architectuurcentrum Rondeel.

Sfeerverslag

Tussen de sloppenwijken en de superblocks

Hoe Jakarta worstelt met urbanisatie

Hoe zorg je in een alsmaar groeiende metropool voor deugdelijke huisvesting, voorzieningen en infrastructuur? In het kader van het festival Focus op Indonesië (2-11 t/m 17-12) neemt Prof. Dr. Ing. Bambang Hari Wibisono van de Universiteit van Yogjakarta ons mee in de hedendaagse stedenbouw van Indonesië, bij Architectuurcentrum Rondeel.

Professor Wibisono staat de gasten vriendelijk te woord die zich om hem heen verzamelen. Hij glimlacht en zegt iedereen gedag die passeert. Achter hem kijkt een norse architect Charles Schoemaker de ruimte van Architectuurcentrum Rondeel in. Niet echt, maar vanaf een foto.

Drie weken geleden leerden we over Schoemaker, de KNIL-militair met tekentalent die zou uitgroeien tot één van de belangrijkste architecten in voormalig Nederlands-Indië. Schoemaker kon bouwen wat hij wilde, zolang er maar geld was. Het resultaat daarvan hangt op allerlei platen, verspreid door de expositieruimte aan de Assenstraat.

Inmiddels leven we echter niet meer in de wereld van Schoemaker. Als we goed zoeken zien we in steden als Jakarta her en der een oud geveltje met Nederlandse signatuur, maar wat we vooral zullen zien is een metropool waar ruimte schaars is en het krioelt van de mensen. 16 Miljoen mensen om precies te zijn. Op een heel klein stukje aarde.(…)

Benieuwd naar het volledige verslag. Lees het hier!