Van KNIL-militair tot meesterarchitect

Charles en Richard Schoemaker vertolken de hoofdrol in een vergeten hoofdstuk van de Nederlandse architectuurgeschiedenis. De militair geschoolde broers groeiden uit tot meesterarchitecten in voormalig Nederlands-Indië. Ze lieten de wereld tientallen unieke gebouwen na en een levensverhaal om van te dromen. De één stierf als verzetsheld en de ander als vriend van president Soekarno. Historicus Jan van Dullemen vertelde bij Architectuurcentrum Rondeel over hun leven en de tropische architectuur.

Sfeerverslag

Bouwkunst in de koloniën: een vergeten hoofdstuk in onze architectuurgeschiedenis

Over elke baksteen in Nederland is een boek geschreven, maar over de bouwkunst in voormalig Nederlands-Indië was tot vrij recent niets bekend. Historicus Jan van Dullemen bracht daar verandering in. In het kader van Focus op Indonesië (1-11 t/m 17-12) openen hij en zijn vrouw Maria de tentoonstelling “Tropical Architecture”. Hij vertelt bij Architectuurcentrum Rondeel over dit vergeten hoofdstuk in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. 

Jan van Dullemen was een student toen hij in 1986 een foto onder ogen kreeg. Op de foto stond een futuristisch ogende villa. Wit pleisterwerk, gestroomlijnde ronde vormen, grote ramen, een gebouw dat hem deed denken aan een slagschip dat door de golven ploegt. “Dit is Villa Isola (uitgesproken als Isóla) in Indonesië en verder weten we er niets van’’, zei zijn docent. Van Dullemens fascinatie was geboren en het zou het begin zijn van zijn levenswerk: het onderzoeken en in  kaart brengen van koloniale bouwkunst. Hij verdiepte zich in, en promoveerde op, het werk van twee hoofdrolspelers van de Nederlands-Indische architectuur: Charles en Richard Schoemaker.

Gebroeders Schoemaker

De gebroeders Schoemaker waren twee militair geschoolde broers uit Bandung. Geen architecten van huis uit, maar autodidacten met slim zakelijk inzicht. Ze namen een gouden beslissing door vlak na de Eerste Wereldoorlog in Bandung hun eigen architectenbureau op te richten. Binnen enkele jaren werden ze hoogleraar op de Technische Hogeschool in Bandung, werden ze gerespecteerd in alle kringen en werd Richard gemeenteraadslid. En één broer in de raad en één broer als architect bood kansen. Hun kantoor ontwikkelde o.a. een wijk in Bandung voor een bedrag van omgerekend 15 miljoen euro. (…)

Lees het hele verslag hier