Zomerserie: Comprifalt Wijhe

In de zomerserie ‘Salland in Bedrijf’ van De Stentor Salland stond de schijnwerper op bedrijven uit de regio. Hoe zijn ze ontstaan? Wat doen ze? En waarom bestaan ze nog? Deze keer: Comprifalt Wijhe. Van noodlijdende polyesterfabriek naar high class exporteur van tuindesign.

Portret

Polyester uit Wijhe gaat de wereld over

Wijhese polyesterfabrikant Comprifalt-Platoflex gered van ondergang door innovatieve geesten.

Wijhe – Wat hebben de tuin van een Russische oliemagnaat en voetbalclubeigenaar, de nieuwe koffiezaak van Gordon en de boulevard van Marseille met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal voorzien van tuinmeubilair van Comprifalt-Platoflex. Een paar jaren geleden was de polyesterfabriek uit Wijhe op sterven na dood, maar door een vernieuwde samenstelling schijnt de zon weer aan de Handelsweg.

Het is een gek gezicht. Een ogenschijnlijk betonnen bank wordt door eigenaren Jan Beltman en Michiel Buytendijk moeiteloos van de grond getild en verplaatst voor de foto. ,,Het is ook de bedoeling dat mensen verbaasd zijn’’, zegt Buytendijk.

,,Dit is niet van beton, maar polyester.’’ En die muur die niet om te duwen is? ,,Ook.’’ Buytendijk klopt op de wand. Hij klinkt hol. ,,Hij is onder de grond bevestigd met tegels en van binnen opgebouwd met ribben, dus hij staat erg stevig. Hij kan windkracht 11 weerstaan.’’ Het is een nieuwe trend in tuindesign waar Buytendijk enkele jaren geleden op insprong met zijn bedrijf Platoflex. Bij de zoektocht naar een goede producent kwam hij uit bij Comprifalt.

Comprifalt hield met moeite het hoofd boven water nadat de bouw door de crisis instortte. ,,Toen ik hier kwam was het geen fabriek maar een atelier’’, zegt Buytendijk. ,,De organisatie was niet gestroomlijnd. Medewerkers liepen even weg om schroefjes te kopen, iedereen was met zijn eigen ding bezig, maar om een goede fabriek te zijn moet het snel en efficiënt.’’

Er moest iets veranderen. En dat gebeurde. Werknemer Jan Beltman nam de zaak over en ging een samenwerking aan met Platoflex. Sinds 2013 heet Comprifalt dus Comprifalt-Platoflex. Ze opereren onder één naam, maar de expertises zijn verschillend.  Comprifalt de bouwmaterialen, Platoflex de luxeartikelen.

,,Comprifalt produceert polyester producten voor de bouw zoals het altijd heeft gedaan. Het bedrijf werd in 1953 in Zwijndrecht opgericht door Harry Vos. Het kreeg al snel een vestiging in Wijhe. Hij vergaarde bekendheid door het ontwikkelen van de Compriband, een vulmateriaal voor voegen en spleten in de bouw. Hij bedacht nieuwe toepassingen voor de bouw en daardoor groeide hij uit tot een grote speler in de bouwsector. In de jaren zeventig en tachtig was de naam Comprifalt overal te vinden. Wij willen nu, ruim 60 jaar later, de marktpositie uit de jaren zeventig en tachtig terug.’’ Beltman richt zich op waar Comprifalt altijd goed in is geweest: deurluifels, bergingsdaken, stelkozijnen (kozijn dat tijdens het metselen in de muuropening wordt aangebracht om de ‘echte’ kozijnen later te kunnen plaatsen), compribanden (uitzetband om naden en voegen te dichten) en loodvervangers (loden constructies zakken in, polyester niet). (…)

Het volledige artikel werd gepubliceerd in Dagblad de Stentor.